Faktaboks
- Brevkort -

Ordet brevkort stammer egentlig fra Postloven af 7. januar 1871, hvori Det danske Postvæsen bestemte, at de nye danske åbne forsendelser skulle kaldes ”brevkort”, og at ordet skulle trykkes på forsiden (se mere under afsnittet Brevkortet i Danmark). Ordet ”brevkort” er sammensat af ordet ”kort”, som betyder et blad af stift papir, og af ”brev”, der stammer fra det latinske ord ”brevis”, som betyder kort i modsætning til lang.

Da Det danske Postvæsen begyndte at få trykt Brev-Kort i 1871, var de 140 x 75 mm. Efter ønske fra UPU (Verdenspostforeningen)* blev målene i 1879 ændret til 140 x 90 mm.
Fra 1950 og fremefter er brevkortene fremstillet i størrelsen 148 x 105 mm.

- Postkort -

I Danmark må et postkort ikke være større ned 300 x 450 mm og samtidig ikke mindre end 90 x 140 mm.

På postkort må der klæbes velgørenhedsmærker (som f.eks. julemærker), vignetter, fotos mv., når de blot ikke hindrer adressens læsning.

Vidste du, at:

*Verdenspostforeningen
 (UPU) (franskUnion Postale UniverselleengelskUniversal Postal Union) blev etableret i Bern i Schweiz i 1874 for at udvikle posttjenesterne mellem verdens nationer.

1947 blev organisationen en specialorganisation inden for FN og er den ældste organisation inden for FN-systemet, kun slået af ITU. UPU har 191 medlemsnationer (per 2008). FN markerer Verdenspostforeningens dag 9. oktober.

klik for større billede UPU-monumentet (Weltpostdenkmal) i Bern

Den gamle ordbog

Faktaboks

Post- og brevkortets historie

Brevkortet i Danmark

Verdens største samling af postkort med Himmelbjerget

Jensen Skyttes Kunstforlag

Fotograferne Baunsgaard

Carl Stenders Forlag

Vidste du:
At studiet af postkort og samling af postkort kaldes deltiologi (på engelsk: deltiology).
At man tidligere kunne bruge vendingen at postkorte – dvs. at skrive på et postkort.

Helsager er et papir eller et kort med påtrykt værdimærke. Gruppen udgøres af:

- Brevark inklusiv aerogrammer.
- Kuverter inklusive anbefalede kuverter.
- Brevkort.
- Korrespondancekort.
- Korsbånd.
- Diverse trykte blanketter.